A gyűrű búcsúja


Sokan sokféleképpen értelmezik egy jegygyűrű vagy egy karikagyűrű jelentését, szimbólumát.

Egy nyolcvanéves házaspárral találkoztam a minap. A férj azt mesélte éppen, hogy felesége betegsége miatt annyira megduzzadtak az ujjai, hogy a beteg, magatehetetlen ember kezén lévő gyűrűt nem tudja sajnos lehúzni róla. Nem egyedi eset ez persze azok számára különösen nem, akik bármilyen szociális vagy idősek otthonában dolgoznak.


Néztem a nő megduzzadt ujjait és azt, ahogyan a bőre a jegygyűrűjét beágyazva, megduzzadva körbe öleli. Mennyi élmény, érzés rejlik ebben a gyűrűben- gondoltam.

„Mióta hordja ezt a gyűrűt?” – kérdezem a férjet, aki - féltve kedvesét - próbál valami megoldás után kutakodni, hogy ne szorítsa tovább a felesége ujjait a gyűrű.

-        Negyven éve már! - válaszolja, le sem vette soha…

Elhallgatok. Összeszorul a szívem. „Az első szívveréssel ugyanazt érjük át. Van, aki szívvel, van, aki ésszel.. „  - cseng egy dal a fülembe, amelyet mostanában oly sokat hallgatok.

Negyven éve hordja összetartozásuk, kötődésük, házasságuk jelképét, szimbólumát és most ezt erőszakkal el kell tőle venni. Van e jelentése, szimbóluma egy kör alakú tárgynak, amelyet eljegyzéskor, házasságkötéskor felhúz két szerető ember egymás ujjára, együvé tartozásuk jelképeként.. Sosem vette le… cseng újra a fülembe. Vajon miért? Mert nem akarta, mert nem volt rá oka, nem olyan munkát végzett. Lehet, hogy azért, mert egyszerűen folyamatosan táplálni akarta a benne rejlő vágyat, hogy ő amellette a férfi mellett akar megöregedni, aki mellett letette a voksát. Nézem újra az ujját és azt, hogy szorítja szegényt 40 év kötődése, összetartozása.

Majd tovább beszélgetek a férfivel. Elmeséli életüket és azt, hogy feleségét évek óta ápolja. Segíteni szeretne neki (ebben is), ezért keres egy ékszerészt, aki „levágja” a gyűrűt az ujjáról. Hogy micsoda?- kérdezem magamban, Levágja szerelmük jelképét? Majd el is hagyja számat egy buta kérdés.

-Szeretnéd levágatni a jegygyűrűtöket az ujjáról?

- Igen, mert ezzel is segíthetek neki, hogy ne szorítsa az ujjat és ne akadályozza a vérkeringés szabadsáságát tovább.

Elbúcsúzunk a gyűrűtől, ezzel együtt az emlékektől is. Hálás vagyok, hogy én húztam fel az ujjára és én vehetem le róla…

TOP