Ha a fogorvosi szék beszélni tudna


Vannak bizalmi állások és kapcsolatok az ember életében.Nekünk, nőknek a nőgyógyász, a kozmetikus, a fodrász és a fogorvos igazánbizalmi poszt. Olyan szakembereket vagy barátokat érdemes választani, akik jók,de ami talán legalább ennyire fontos, hogy bízzunk benne és értsük egymást.Jómagam legalábbis így vagyok ezzel.

A minap fogorvosi székbe kerültem, ahol elég hamar döntöttpozícióban találtam magam, megfordult velem a világ és egy vakító fényűlámpától a saját fogorvosomat is alig ismertem meg.

Míg adta be az érzéstelenítőt, néztem a mennyezetet éselindultak a gondolatok. Éreztem, ahogyan átadom magam a „leszahogylesz, de énmegbízok benned” hangulatnak.

Egy megbízható fogorvos székében, rájöttem, mindenmegoldódik, ha az ember átengedi a döntést neki (ilyenkor már mi mást istehetne).  Átengedni a döntést más kezébe?Mi mindent is teszünk egy-egy kiszolgáltatott helyzetben? Egy fogorvosi , egynőgyógyászati, egy kozmetikai székben, vagy akár egy tömegközlekedési eszközön.Megbízunk bennük, az orvosban, a villamosvezetőben és a jegyellenőrben is, hogymindenki a dolgát és csak a dolgát végzi és tud mérlegelni, ha szükséges.

Ott ülve néztem ki az ablakon, aztán a magas, derítő fehérmennyezetre és azon gondolkodtam, hogyan is fogom kibírni ezt a háromnegyedórát úgy egyáltalán, meg ugye beszéd nélkül. A lányom, aki eljött velem, közbenelszalad enni egyet. A félig nyitott ablakon át beszűrődik a villamos hangja.Remélem nem szomjazott meg közben vagy éppen nem arra a villamosra szállt felaz a fránya, kötözködő ellenőr – gondoltam magamban, miközben jönnek az instrukciók„nyisd ki jobban, most zárd összébb, jó, de nem ennyire..”

A villamos tovaszáll, a lányom lassan visszaér és nem voltszomjas. Én pedig összeraktam a következő hét programját, a jövő hetikonferenciával kapcsolatos teendőket, a következő hónap végéig szólóeseményeket családi és munkával kapcsolatos megannyi teendőt, a még „vissza-nemhívott” emberek listája pedig felrajzolódott a mennyezetre. Kész lett a közelgőnévnapi és születésnapi ajándékok listája és persze a " to do list" is. Végiggondoltam mit is fogok a kiolvadt tanyasi csirkéből és a hat darab csirkemellbőlsütni, no és mikor (a hajnalra esik a választásom). Mind eközben a fogorvospersze dolgozik. Zúg a nyálelszívó a ventilátor, a nem is tudom én mi.

Kész is vagyunk, ugye nem is volt olyan rossz- kérdezi.  Hamar eltelt ez a 45 perc, akár a tanórán,ahol vizet még lehet inni. Aztán átfut rajtam újra az érzés, olyan jó voltmegbízni benne, elhinni, hogy meg fogja csinálni, hogy nem fog fájni, ha aztmondja és picit feszíteni fog, ha igen. De értettük egymást, pedig nekem nemsok esélyem volt megszólalni.

No, valahogyan ezt a helyzetet kellene tisztelnünk ésalázattal értékelnünk bármilyen szakmában is történik ez. No és ha véletlenülhiba csúszik a gépezetbe, akkor pedig bocsánatot kérni , jóvá tenni éskorrigálni.

Az érzéstelenítőtől még zsibbad egy kicsit a szám, demosolyogva jövünk ki a lányommal és megyünk tovább a tankönyvrendelést leadni aszeptemberi iskolakezdéshez, bizakodva, örömmel, tudásra éhezve-szomjazva.

TOP