Fesztiválokról egy kicsit másképp


Nyáron inkább, de az év többi részében is egymást érik a fesztiválok… A fesztiválokat, fesztiválozókat sokan sokféle szempont alapján ítélik meg, hiszen a hangulati fotók, a sajtóhírek, a csinnadratta alkot képet a rendezvényről.

Éppen véget ért nagy sikerrel az idei közel 100.000 látogatószámú Campus fesztivál Debrecenben, ahol nemcsak a fesztiválozók, hanem mi szervezők sem sokat aludtunk. Sajnos a kialakult „fesztiválbioritmusom” miatt – kb. reggel 4-5 órai lefekvés – nem tudtam elaludni. Mit csinál ilyenkor az ember? Hánykolódik az ágyában és próbál mégiscsak álomport hinteni a szemeire vagy elkezd tévézni, olvasni vagy éppen az internetet böngészni. Így akadtam rá már világosodó hajnalban arra a hírre, hogy Németországban egy kisebb, 2500 fős fesztiválra szeretett volna bejutni egy szíriai férfi, de nem volt jegye, így kint maradt és a fesztiválterülethez közel felrobbantotta magát.

Aki volt valaha aktív résztvevője, szervezője, önkéntese, segítője egy nagy eseménynek, az tudja, hogy mennyire fontosak az előkészületek, annak a rendszere, az összehangoltság, a jól végiggondolt Mi a teendő, ha…? Hogyan tudjuk elkerülni? és a sok-sok biztonságot és egyéb technikai feltételeket firtató kérdések. No és akkor ott vannak a vis major helyzetek; az időjárás, a technika, a fellépők, az információ. Schlagfertigen, készen kell állni az azonnali újratervezésre, a probléma elhárítására úgy, hogy abból a fesztiválozó a legkevesebbet vegye észre, az ő „élvezeti minőségén” ez ne rontson.

Fel lehet e száz százalékban készülni minden vis majorra sok év tapasztalatával? Merült fel bennem a kérdés hajnalban. Mi választhat el egy sikeres rendezvényt a tragédiától egy olyan esetben, amikor valaki kész akarva a németországihoz hasonló borzalmat tervez elkövetni. 

Jól kialakult biztonsági rendszerek védik a fesztiválozókat országszerte, világszerte, talán éppen ez volt a szerencséje a tegnapi esetnek, ahol, ha lehet ilyet mondani a legkisebb emberi áldozattal végződött a terrorcselekmény.

Ezért aztán, amikor szigorú ellenőrzés van bizonyos pontokon… csomagátvizsgálás, karszalag ellenőrzés mindenkinek észben kell tartani, hogy bármennyire is macerás és kellemetlen, ez mind-mind a saját maga biztonsága érdekében fontos.

Ettől még jól lehet és jól is kell érezni magunkat egy fesztiválon, hiszen a bizalom, amellyel felvértezik a fesztiválozók a szervezőket, kötelez is. Kötelez a szolgálatra éppen úgy, mint a szakmaiságra, a fesztiválozót pedig az együttműködésre, a szabályok betartására… önmagáért, a fesztivál többi résztvevőéért. 

 

TOP