Párkapcsolat vagy egy pár kapcsolat


November végén a hónap eleji elcsendesülés után ráfordul az év a finisre. Sok minden felgyorsul, zárni kell a pénzügyi évet, a rendeléseket. Valamiért, valahogyan mindent elrendezve, lezárva szeretnénk tudni már Karácsony szentestéjére.  Ráfordulnak a főiskolások és egyetemisták is a vizsgaidőszakra, a félév zárására, az általános és középiskolások pedig a feltűnő módon megsokszorozódó dolgozatok miatt küzdenek az évvégével. Alig várják a Karácsonyt, no, nem pusztán a Jézuska és az ajándékok érkezése, hanem a szusszanásnyi időt garantáló pihenő miatt.

Év vége felé aztán rájövünk, hogy valami új kapujához értünk újra, most valóban a végéhez közeledik az a bizonyos idei év és milyen jó lenne „megmosakodva” megtisztulva várni a születés fényt árasztó szeretetét és átlépni életünk egy újabb fejezetéhez. Saját életünkben, lelkünkben is épp olyan hasznos lehet rendezgetni a dolgainkat, mint ahogyan a munkahelyünkön tesszük. Időnként, olykor, „néha helyett, inkább rendszeresen”, mert úgy lenne az igazi. Az év végi szelektálás, rendrakás közepette előkerül egy pár feljegyzés, felesleges, elavult iratok, fényképek és persze a ruhatár is megritkul, megújul, hogy a szekrény tárt karú anyókaként várja az újabb „szerzeményeket”. A cipőket és a táskákat tároló szekrényről ne is beszéljünk. Levegőt engedünk a fiókoknak, szekrényeknek éppúgy, mint az elménknek, szívünknek, lelkünknek is.

Megvallom rám is rám tör néha, hogy szó szerint „kilomoljam” a környezetemben lévő felesleges dolgokat így év vége felé. Épp egy ilyen „rendezgetős” napom közepette, egy szatyor kiválogatott gyerekruha , jó néhány „már nem szeretem annyira” ruhadarab és megannyi felesleges irat kiválogatása közben tisztul a kép, a rendezettség nyugalma nagyszerű megoldásokat, triviálisnak tűnő, de kiváló ötleteket is hoz magával.

Sajnos néha leragadok néhány megtalált papír, tárgy kapcsán, ilyenkor elő törnek bizonyos emlékek, bekúsznak történetek. Pár kapcsolat, legyen az baráti, munkahelyi, hivatali, érzelmeket indító, a gyermekeink, és családtagjaink általi, a múltból váratlanul elénk toppanó szerelmi vagy éppen újonnan köttetett segítette, támogatta, formálta, formálja a napjainkat, párkapcsolatunkat az év során. Milyen érzéseket, gondolatokat váltanak ki belőlünk? Hogyan, miként tudunk hálát adni vagy egyszerűen csak köszönetet mondani év végén mindazoknak akik, háromszázhatvanöt nap során részei voltak életünknek, ki így, ki úgy, ki segítve, ki akadályozva, de befolyásoló tényezőként alakítva a rólunk szóló könyv egy éven át tartó fejezetét?

Sokféleképpen lehet egy-egy kapcsolatról beszélgetni, az esetek nagy részében persze érzelmeket érintő párkapcsolatokról, a párkapcsolatok értékeiről, közös vagy éppen” külön utas” szeretetnyelvéről, egymás szükségletéről. Ez a téma az, amely mindenkit érdekel, így-vagy úgy, mindenki érintett benne, hisz társas lényekként párkapcsolatra vágyik az emberek nagy része.  Nem lehet eleget mesélni, panaszkodni, hallgatni általánosságban a témáról, a benne rejlő magaslatokról vagy mélységekről, pillangós érzésekről vagy fogyókúrának is beillő szenvedésekről, a jó vagy rossz megoldásokról, a barátok tanácsairól, amely általában róluk és nem rólunk szól. Teltházas nézőtereken sokan várják ismert szakemberektől, előadóktól a külső segítséget, a tuti megoldást, de épp ennyire divatos mások párkapcsolatát, magánéletét elemezgetni, véleményezni, olykor a maguk nehézségeit, elakadásait elrejteni, függöny mögé bújni, a nálunk minden rendben van reményteli érzését erősíteni.  Egy kedves ismerősömmel, akivel ugyanabban az évben tanultuk a mediátorság csínját-bínját, mindig megörülünk, amikor újra a párkapcsolat a téma valahol. A mediálás során sok érdekes viszonyulás, gondolat, elfogadás, kívülállás, megengedés fogalmazódik meg az emberben és néha az is, hogy sokszor a dolgok maguktól megoldódnak és helyénvaló kommunikációval, a szükségletek helyes feltárásával és kimondásával nagyobb lépést tehetünk önmagunk felé, mint gondolnánk.

Játsszunk el a gondolattal, hogy most akkor egybe írva vagy külön írva mit is mond nekünk; párkapcsolat vagy egy pár kapcsolat. A párkapcsolat önmaga, az abban rejlő boldogság, nyugalom, egyensúly, harmónia, egymásra találás keresése  közben magunkra fókuszálva elfelejtkezünk „egy pár olyan kapcsolatról”, amely körül öleli a maga megoldatlan, feszítő  kérdéseivel a meglévő problémát. Ezek az észrevétlenül is jelen lévő egyéb kapcsolatok olykor mérgezik, akadályozzák a megoldást, viszonyulásuk a párkapcsolat rendeződésében épp annyira hathatnak katalizátorként, mint gátként. Lehet ezen persze elmélkedni, sőt vitatkozni is, de az biztos, az életben mindent valami viszonyrendszerében érdemes szemlélni és megítélni. Egy-egy párkapcsolat helyzeteinél is azt gondolnánk, hogy a férfi és a nő viszonya, egymáshoz való alkalmazkodása, egymás szereteten alapuló elfogadása, egymás szükségletének meglátása számít pusztán.

A problémák azonban egy ma oly sokszor emlegetett munkahelyi „terhelt” munkakapcsolat, egy „haverokkal túl sokat lógsz” haveri kapcsolat, egy felbukkanó régi vagy éppen új szerelem, vagy épp futókapcsolat miatt, vagy éppen a gyerekekkel való olykor alkalmazkodásra késztető helyzetek miatt mégiscsak átszínezik az egyszerű képet, miszerint a párkapcsolat egy párról szól csupán. A szó szoros értelmében a pár saját ügye, de nem csak róluk szól, benne van megannyi viszonyulás is. A párkapcsolati nehézségek, akadályok esetén azonban igenis érdemes eljátszani bátran a szavakkal és megnézni milyen párkapcsolaton kívüli kapcsolataink hatnak ránk, befolyásolják érzéseinket, gondolatainkat és vajon hogyan, na és milyen viszonyban vagyunk ezen belül önmagunkkal.

Említett ismerősöm néhány hónapos kisbabáját látogattam meg a minap. Természetesen sok minden mellett megint beszélgettünk anyós, anya, védőnői kapcsolatokról, az apa és az első házasságából származó gyerekek és a kistestvér viszonyulásáról és annak az ő kettőjük kapcsolatára való hatásáról. Arról, hogy akkor most egybe vagy külön írva értelmezzük, és vajon hogyan fér meg egymással egy pár kapcsolat és a párkapcsolat az adventi sütemény mellett is újabb gondolatokat hozott.

TOP