A piros rúzs esete-vigyázat, nőkről szól


Valljuk meg őszintén, reggel az igazi ébredést nem is a reggeli, “de jó mellette csak úgy a semmibe bambulni” gőzölgő illatú kávé hozza meg, hanem sokkal inkább a fogmosás; az érzés, amely tudatalattinkon áthatolva érzékelteti, hogy bizony ébresztő van, indul a nap! Ki-ki jó esetben maga, de nyilván sokszor a körülmények által kialakított szokása szerint teszi mindezt reggel. Akad, aki, rögtön ébredés után és akad, aki indulás előtt vagy éppen a gyerekek öltöztetése és az olykor kialakult reggeli vismajor helyzetek miatt a reggeli romjainak gyors eltakarítása és a cipőhúzás közepette!!!

Fontosabb aktus ez a reggeli sminknél is, no nem pusztán az egészségügyi hozadéka apropóján. A ritus elmaradása napközben diszkomfort érzetet kelt. Félreértés ne essék, no nem a “fogorvosok ajánlásával” felirat következik, inkább annak a piros rúzsnak az esete, amelyről egy ismerősömmel beszélgettünk a félreértelmezett szimbolikák kapcsán és amellyel oly sok nő kacérkodik meri-nem meri álláspontban libikókázva. Megannnyi férfi pedig szintúgy szereti és nem szereti állásponton himbálózik, bár náluk nyilván más a szempont!!

Hiszen a piros rúzs szexi - mondják - feltűnő, foltot, no es nyomot hagy olykor ingeken, bőrön, de a lelkekben is. Ugye, érthető?

A reggeli készülődésnél a sorrend olykor felborul mégis a sminkelésnél ki-ki mértéke szerint dönt. Meri-e, illik-e feldobni magunkat egy nőcis színnel a hétköznapokban akár oviba visszük a gyermekünket, vagy fontos tárgyalásunk kezdődik, vagy éppen vizsgázni indulunk egy nehéznek tűnő tantárgyból. Mert a piros rúzs kortalan. Sok nőtársam egyből rávágja; “Miért is ne!” Aztán persze az óvatosabb szirénhangok megszólalnak bennünk! “Na, de a hétköznapokban? Nem való! Hogyan adok puszit a bölcsiben-oviban-iskolában gyermekem arcára vagy homlokára! Valyon  milyen hangulatú az ügyfél, aki jön hozzám, hozzá tesz vagy éppen elvesz ez a nőiességet jobban hangsúlyozó olykor ruhadarabként vagy kiegészítőként szolgáló szín! Mit gondol majd a vizsgáztató, ha valamit nem tudok.. “ Inkább tanult volna, minthogy próbál rám hatni ezzel a zavarba ejtő élénk rúzzsal!

Mert mindenkinek van története a piros rúzsról, a “csakis fogmosás utániról” éppúgy, mint a randi előttiről, a “buliba indulok” vagy a “megközelíthetetlennek akarok tűnni” változatáról. 

Mert a női rúzs piros, élénk és a magabiztos, talán a feltűnő nőt sugallja, sokkal inkább, mint a gondoskodó, alázatos, szolgálatkész anyát sokak szemüvegén keresztül! Pedig oly sok piros rúzs mögött ott van az érvényesülésre vágyó anya éppúgy, mint a  női vágy, a nőnek lenni jó érzése!

A piros rúzs újra “divat” lett, s hogy nem mindennapok általános viselete, igaz talán, bár ez vérmérséklet és személyiség függvénye. Idén szilveszterkor megannnyi piros rúzs nézett ránk akár elrejtve a táskában, felkenve, mosolyogva, sok-sok történettel... mert talán nem is mindig piros a táskában, vagy a vágyainkban rejlő rúzs és nem is mindig látható!

Új év, új év, új esztendő, piros rúzsos köszöntő...


TOP